Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe buły z jabłkami
Kroki postępowania
Składniki zaczynu zmieszać i odstawić na 4 godziny.
Dodać ciepłe mleko i jogurt grecki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajka. Wsypać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać miód i żurawinę, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć nadzienie. Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na ok 9-10 równych kawałków.
Ułożyć je w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.