Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe buły z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mleko 100 g
mąka pszenna typ 450 100 g
drożdże świeże 5 g

nadzienie

jabłka 4 szt
miód 1 lyzka
żurawina suszona 50 g

ciasto

mleko 100 g
jogurt grecki 50 g
drożdże 20 g
cukier 100 g
masło 50 g
jajko 2
mąka pszenna typ 450 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe buły z jabłkami

Kroki postępowania

1

Składniki zaczynu zmieszać i odstawić na 4 godziny.
Krok 1 - Drożdżowe buły z jabłkami foto
2

Dodać ciepłe mleko i jogurt grecki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajka. Wsypać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 2 - Drożdżowe buły z jabłkami foto
3

W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać miód i żurawinę, wymieszać.
Krok 3 - Drożdżowe buły z jabłkami foto
4

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć nadzienie. Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na ok 9-10 równych kawałków.
Krok 4 - Drożdżowe buły z jabłkami foto
5

Ułożyć je w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Krok 5 - Drożdżowe buły z jabłkami foto
6
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.
Krok 6 - Drożdżowe buły z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 21.05.2016 17:39
Dziękuję za odpowiedź i przesłanie kompletnego przepisu.
Alex_M 21.05.2016 07:15
składniki są pokręcone z winy strony.... ja dodaję wszystko tak, by każdy zrozumiał... napiszę Ci PW z przepisem, a do DSa zgłoszę się by poprawili. dzięki za uwagę
Rysia 20.05.2016 20:48
Nie rozumiem przepisu.Krok 1-zaczyn czyli drożdże , mleko ,mąka--4h . Krok 2, dodać ciepłe mleko, ile ,jogurt ile, i znowu pokruszone drożdże, ile, brak w składnikach. Wypiek wygląda smakowicie, dlatego się nim zainteresowałam, ale przepis trochę pokręcony, niekompletny.
dodi 20.05.2016 09:35
super te buły
wwwiolka 19.05.2016 22:08
Bardzo fajny przepis.
afrodyta 19.05.2016 20:52
Idealne do herbatki :-)
Wiktoria29 19.05.2016 20:50
wyglądają niesamowicie
Wiesława1 19.05.2016 20:16
Świetne drożdżówki
Janina 19.05.2016 19:57
Pyszne buły;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak