Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułki z mortadelą, ogórkiem, żółtym serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 300 g
drożdże suche 6 g
cukier 30 g
sól 6 g
jajko 1
mleko ciepłe 65 ml
masło 45 g
mortadela 9 kawałków

Dodatkowo

jajko 1
woda 2 łyżki
szczypiorek do posypania

Starter Tangzhong

mąka pszenna 50 g
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki z mortadelą, ogórkiem, żółtym serem

Zaczynamy od przygotowania starteru Tangzhong. W rondelku mieszamy wodę z mąką do momentu aż nie będzie grudek. Całość stawiamy na palniku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masa zacznie wrzeć, mieszamy, aż starter uzyska temperaturę 65°C (trwa to ok. 2-3 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Starter możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, jednak przed użyciem należy go ogrzać do temperatury pokojowej.

Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Kolejno dodajemy mleko, jajko oraz starter. Całość mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie mieszamy przez kilka minut tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.

Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 9 części (łatwo to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Każdą część odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

Każdą kulkę rozwałkowujemy na kształt koła, kładziemy na nim mortadele, kawałek ogórka i ser i ciasto zawijamy do środka formując kulę. Uformowane bułki kładziemy na silikonowej macie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, posypujemy szczypiorkiem i robimy około 3 otwory widelcem w każdej z bułek.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190°C. Bułki pieczemy przez 15 minut, lub do momentu aż wierzch się ładnie przypiecze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 05.11.2015 10:34
ale pomysłowe bułeczki:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak