Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułki śniadaniowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 6 łyżek - roztopione
drożdże świeże 50 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mleko 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki śniadaniowe

Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy.
Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Nożem nacinamy bułeczki, smarujemy mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienienia bułeczek. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.01.2017 08:50
apetycznie wyglądają
IKrakowianka 22.01.2017 22:07
idealne :)
Lis 22.01.2017 21:20
Z przyjemnością zjadłabym takie na śniadanie:)
Iwusia 22.01.2017 20:01
idealne na śniadanko :)
Janina 22.01.2017 18:24
Pyszne bułeczki;))
Kasnaj 22.01.2017 18:14
apetyczne bułeczki na śniadanie
adelajda 22.01.2017 18:02
domowe pieczywo zawsze smaczne
cukiereczek 22.01.2017 17:55
już czuję i wspaniały zapach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak