Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
cukier 100 g
sól 2 łyżeczki
drożdże suche 1 opakkowanie
masło 50
jajko 2
mleko 250 ml
masło 50 g
żurawina mały słoiczek
rodzynki garść
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki żurawiną

Mąkę, cukier, drożdże, przyprawę do piernika i sól wymieszać w dużej misce. Dodać masło pokrojone w kostkę i ugniatać palcami, aż powstanie konsystencja zacierki. Dodać jajka oraz letnie mleko, wyrobić gładkie ciasto, dosypywać mąki, tak aby ciasto się nie kleiło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Na placku rozsmarować miękkie masło, następnie rozłożyć równomiernie żurawinę i posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższej strony) i pokroić na 3 cm plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Aby bułeczki były rumiane można je posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni prze ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 04.03.2014 21:34
Patryska dokładnie to samo pomyslałam jak zobaczyłam zdjęcie:) piękne jak malowane:)
patryska76 04.03.2014 14:36
Drożdżóweczki jak malowane ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak