Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe bułeczki "zrośnięte"

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 600 g
sól 1 szczypta
cukier kryształ 4 łyżki
żółtko jajek 3 szt
białko 1 szt
masło 60 g
drożdże 50 g
mleko 2% 1 szklanka

kruszonka

masło 60 g
mąka pszenna 75 g
cukier 3 łyżki

opcjonalnie

owoce do nadziewania
białko do smarowania

Porada

bułeczki można nadziewać owocami np- banan, jagody, truskawki, albo bakaliami

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe bułeczki "zrośnięte"

Kroki postępowania

1
W niewielkiej ilości letniego mleka rozpuścić drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtka i białka, cukier, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto dodając dobrze ciepłe mleko. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli dalej się klei do rąk dodać więcej maki
Krok 1 - drożdżowe bułeczki "zrośnięte" foto
2
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 40 minut)
Krok 2 - drożdżowe bułeczki "zrośnięte" foto
3
Przygotować blachę do pieczenia-wysmarować tłuszczem i wysypać mąką i wyrobić kruszonkę.
Formować bułeczki w kule i układać na blasze z małym odstępem. Wysmarować białkiem i posypać kruszonką
Krok 3 - drożdżowe bułeczki "zrośnięte" foto
4
Zostawić do wyrośnięcia .
Piec w 180 st do suchego patyczka (25-30 minut)
Krok 4 - drożdżowe bułeczki "zrośnięte" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 21.08.2014 15:38
robię podobne, smaczne)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak