drożdżowe bułeczki ziołami prowansalskimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyzeczki
  • sól

  • oliwa

    5 łyzek
  • mleko

    4 łyżki
  • mak

    3 łyżki
  • drożdże

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko ok 4 łyżki ,łyżeczkę cukru -mieszamy . Dodajemy ok 1 łyżki mąki .Nakrywamy ręcznikiem odstawiamy do wyrośnięcia . Do dużej miski wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn ,sól do smaku , wodę i zioła prowansalskie . Wyrabiamy ciasto ,dodajemy oliwę . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Gdy ciasto pięknie nam wyrośnie formujemy bułeczki i układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elka4621 17.06.2012 07:55
muszę zrobić
iwa643 17.06.2012 07:12
polecam na śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat