Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem
W misce pokruszyć drożdże i wymieszać z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać jedną szklankę ciepłego mleka, dobrze wymieszać i dodać 3 łyżki mąki. Zaczyn drożdżowy odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny - godzinę.
W tym czasie roztopić masło. Odstawić masło aby przestygło.
Do zaczyna drożdżowego dodać mąkę, szczyptę soli oraz pozostałe ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie dodać do ciasta roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawało od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Farsz: Wszystkie składniki farszu zmiksować z sobą.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładać dużą łyżką ciasto, formować z nich placuszek , zrobić w środku zagłębienie i nakładać w nie farsz. Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C około 30 minut.