Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże świeże 5 dag
masło 10 dag
jajko 2 szt
mleko 3,2% 2 szk - około
cukier kryształ 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Farsz

ser twarogowy 25 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 szt
cukier kryształ 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem

Ciasto:
W misce pokruszyć drożdże i wymieszać z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać jedną szklankę ciepłego mleka, dobrze wymieszać i dodać 3 łyżki mąki. Zaczyn drożdżowy odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny - godzinę.
W tym czasie roztopić masło. Odstawić masło aby przestygło.
Do zaczyna drożdżowego dodać mąkę, szczyptę soli oraz pozostałe ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie dodać do ciasta roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawało od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Farsz: Wszystkie składniki farszu zmiksować z sobą.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładać dużą łyżką ciasto, formować z nich placuszek , zrobić w środku zagłębienie i nakładać w nie farsz. Pozostawić bułeczki do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 05.06.2016 21:21
Wspaniałe bułeczki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak