Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

drożdże 20 g
mąka 340 g
cukier 80 g
jajko 3 szt
mleko 160 ml
sól
margaryna 50 g

DODATKOWO

jajko 1 szt

NADZIENIE

sera twarogowego mielonego 300 g
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier puder do posypania bułeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem

ROZCZYN Mleko wlać do rondelka lekko podgrzać. Następnie do miski wsypać trochę mąki i cukru, dodać drożdże rozkruszone, rozmieszać niedużą ilością ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć rozczyn ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski wybić jajka, dodać cukier i mąkę ze szczyptą soli, dokładnie wymieszać. Do wymieszanej masy dodać rozczyn i resztę mleka. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Margarynę rozpuścić i ostudzić dodać do masy i zagnieść ciasto drożdżowe, odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać krążki o średnicy 7 cm. MASA SEROWA Ser wymieszać dokładnie ze wszystkimi składnikami. W każdym krążku zrobić zagłębienie dnem szklanki, a następnie napełnić je serem. Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić bułki do piekarnika i piec w 170 stop.przez ok.15 minut. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak