Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1/2 kg
drożdże 50 g
margaryna 1 szt
jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
śmietana 1 szkl

MASA SEROWA

twaróg 250 g
cukier 80 g
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
śmietana 1 łyżka
budyń waniliowy 1 łyżka

LUKIER

cukier puder 10 łyżek
woda 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem

Kroki postępowania

1
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z serem foto
2
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz cukier, wbijamy jajka i dodajemy napęczniałe drożdże. Lekko mieszamy.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z serem foto
3
Następnie dodajemy śmietanę oraz margarynę. Dokładnie zagniatamy elastyczne i mięciutkie ciasto.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z serem foto
4
Wyrobione ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Ciasto w wodzie zostawiamy na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odwijamy ze ściereczki.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z serem foto
5
Do miski wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy budyń i żółtko
Krok 5 - Drożdżowe bułeczki z serem foto
6
Dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy zmielony przez maszynkę ser i całość jeszcze raz mieszamy.
Krok 6 - Drożdżowe bułeczki z serem foto
7
Gdy ciasto jest już gotowe, to chwilkę wyrabiamy i odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego kulkę, następnie rozpłaszczamy ją i w środek wkładamy masę serową. Ponownie formujemy kulkę, tak, żeby ser był w środku bułeczki.
Krok 7 - Drożdżowe bułeczki z serem foto
8
Tak przygotowane bułeczki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 C przez ok. 20 minut.
LUKIER: Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, lekko mieszamy. Następnie dodajemy wodę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i pożądanej konsystencji.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem.
Krok 8 - Drożdżowe bułeczki z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 16.06.2015 21:46
Pysznosci, uwielbiam takie bułeczki
dom-agi 16.06.2015 21:36
Uwielbiam!
Mama niejadka 16.06.2015 19:25
Super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak