Drożdżowe bułeczki z maślakami

Drożdżowe bułeczki z maślakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułeczki

  • jajko

    1
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże

    25 g
  • mleko

    1/2 szklanki
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • mąka

    500 g

Nadzienie

  • grzyby leśne

    500 g
  • cebula

    1
  • masło

    do smażenia
  • żółtko jajek

    1
  • mleko

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • mak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z maślakami  foto
Do letniego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, 3-4 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy w ciepłe miejsca aż podrośnie. W misce umieszczamy pozostałą mąkę, jajko, olej, letnią wodę i sól, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyte, osuszone grzyby siekamy w kostkę.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z maślakami  foto
Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprze oraz majerankiem. Grzyby studzimy. Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy placek, nakładamy sporą ilość farszu i ciasto sklejamy tworząc bułeczkę.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z maślakami  foto
Gotowe bułeczki układamy na blaszce wysmarowanej masłem łączeniem do dołu. Odstawiamy je na około 20 minut aż podrosną. Następnie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach. Podajemy na ciepło lub wystudzone. Życzę smacznego ;)
Cukiereczek13
Zamiast maślaków można wykorzystać dowolne leśne grzyby, poza sezonem - pieczarki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MarysiaB 06.01.2017 15:09
Świetny pomysł
ONY_za_kare 25.09.2014 11:25
fajne bułki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat