Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 11/2 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 50 g
jaja 3 sztuki
esencja waniliowa 2 łyżeczki
drożdże 40 g
masa
borówka amerykańska 200 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
kruszonka
masło 50 g
cukier 3 łyzki
mąka 3 łyżki
DODATKOWO:
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
1. Do garnka wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże, dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odkładamy na pól godziny w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
2
2. Gdy zaczyn zacznie rosnąć, wlewamy go do mąk wysypanych wcześniej na stolnicę, dodajemy resztę cukru, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jaja, esencje waniliową i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
3
3. Gdy ciasto "odchodzi" od ręki przekładamy je do miski, przykrywamy sucha ściereczką i odkładamy na noc do lodówki.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
4
4. Rano, po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-2 cm i za pomocą szklanki wykrawamy koła.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
5
5. Borówki myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i mieszamy łyżką.
Krok 5 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
6
6. Na wykrojone koło z ciasta nakładamy łyżkę borówek i zlepiamy brzegi formując okrągłą bułeczkę. Wszystkie tak uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 20 minut.
Krok 6 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
7
7. Do miseczki kładziemy masło, wsypujemy mąkę, cukier i rozcieramy w palcach tworząc w ten sposób kruszonkę.
Krok 7 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
8
8. Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je rozmąconym jajem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto
9
9. Podajemy najlepiej ciepłe z gorącym kakaem.


Smacznego !!!
Krok 9 - Drożdżowe bułeczki z borówkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.03.2014 06:39
pyszne bułeczki
Agnieszka-87-25 27.01.2014 13:35
rewelacja dla podniebienia!
Malinka 21.01.2014 21:34
Takie bułeczki są przepyszne!
ciekawska 15.11.2013 12:53
rewelacyjne buleczki
IZABELA29 15.09.2013 08:38
skusiłabym się na taką .
alaaa 14.09.2013 20:45
pyszne i pachnące
Wacław 04.09.2013 15:01
wyśmienite ;-)
adelajda 04.09.2013 08:59
lubię takie drożdżowe bułeczki :)
caralajna 02.09.2013 07:44
domowe najlepiej smakują :)
berys18 01.09.2013 19:03
piękne bułeczki
ONY_za_kare 01.09.2013 18:43
jakie bułki!! brawo! :)
Łucja 01.09.2013 14:55
wyglądają niezwykle apetycznie :D
Róża1 01.09.2013 13:01
bardzo smaczne bułeczki:-) , poproszę jedną do kawusi:-)
olkaaa 01.09.2013 10:32
uwielbiam takie
pestka 01.09.2013 09:40
oj, zjadłabym takie bułeczki naśniadanie
bietka 31.08.2013 22:24
ale pyszne bułeczki :)
Beatris 31.08.2013 18:53
Przepysznie wyglądają. Podeślij jedną...
V_kuchareczka 31.08.2013 17:58
przepyszne
Megg 31.08.2013 17:42
wspaniałe, smaczne drożdżóeczki
w mojej kuchni 31.08.2013 17:34
takie ciasta to lubię i też podobnie robię drożdżowe
Czarnula87 31.08.2013 15:41
smakowite bułeczki
Mniam 31.08.2013 15:19
Cudne bułeczki, ale pyszności robisz.
Pyszota 31.08.2013 15:12
pyszne bułeczki
Krzysztof15 31.08.2013 15:07
pyszne bułeczki
gosia1988 31.08.2013 13:43
wyśmienite bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak