Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru,dodaj połowę mleka i 1 łyżkę mąki. Odstaw na ok 15 minut.
Resztę mąki przesiej,wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn,jajko,żółtko i zagnieć ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć. Podziel na mniejsze części i formuj bułeczki.
Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 30 minut,do wyrośnięcia.
Masło rozetrzyj z cukrem i mąką.
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut w 190 stopniach.