Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułeczki

jajko 1
żółtko jajek 1
drożdże 25 gram
mąka 500 gram
cukier 55 gram
mleko ciepłe 180 ml
masło 100 gram
sól 1/2 łyżeczki
białko 1

kruszonka

masło 25 gram
mąka 40 gram
cukier 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki

Masło rozpuść.
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru,dodaj połowę mleka i 1 łyżkę mąki. Odstaw na ok 15 minut.
Resztę mąki przesiej,wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn,jajko,żółtko i zagnieć ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć. Podziel na mniejsze części i formuj bułeczki.
Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 30 minut,do wyrośnięcia.
Masło rozetrzyj z cukrem i mąką.
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 28.07.2015 15:58
pyszniutkie bułeczki :-)
bietka 28.07.2015 10:16
pyszne bułeczki :)
Motorek 28.07.2015 07:00
bardzo dobre
Futka 28.07.2015 05:47
Pyszne i bardzo apetyczna bułeczki :) Palce lizać! :D
wwwiolka 27.07.2015 23:00
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak