Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
margaryna 1 szt
cukier 1 szklanka
mąka 1 kg
mleko 2 szklanki
drożdże 10 dag
marmolada różna
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki

Z ciepłego mleka pokruszonych drożdży , 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn- zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy , margarynę roztapiamy w małym garneczku. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem , białka ubijamy. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki wkładamy łyżeczkę marmolady i układamy na blaszce. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu cukier puder łączymy z odrobina mleka i lukrujemy bułeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.10.2013 08:28
bardzo lubię takie bułeczki, a te wyglądają pysznie :)
Anna133 13.10.2013 08:06
proste ,ale pyszne
ana1 13.10.2013 08:02
apetycznie wyglądają
Magula 13.10.2013 07:55
apetycznie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak