Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 40 g
cukier 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
płatki owsiane 2 łyżki
mleko 2/3 szklanki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki

Idąc na łatwiznę wszystkie składniki wsypać do malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Urwać kawałek ciasta i uformować z niego wałek, nałożyć ciasto jakby się chciało zrobić pętelkę, jedną końcówkę wałka zawinąć przez dziurkę od dołu a drugą od góry. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na chwilkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy urosną piec ok. 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni na grzaniu góra-dół, przy końcu na termoobieg. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.04.2013 15:49
wyglądają apetycznie
joanna43 11.02.2013 22:13
dzięki
jasiek 10.02.2013 11:31
super na drugie śniadanko
miszelka 10.02.2013 10:48
na śniadanie w sam raz, wyglądają apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak