Drożdżowe buchty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    12,5 dag
  • mąka

    50-60 dag
  • drożdże

    3 dag
  • cukier

    1/3 szklanki
  • mleko

    250 ml
  • sól

    1 szczypta
  • jaja

    2 sztuki
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe buchty foto
Mleko lekko podgrzewamy. Powinno być letnie. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy dodając letnie mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe buchty foto
Następnie dodajemy do nich jaja, sól, mąkę oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę.
Krok 3 - Drożdżowe buchty foto
Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
Krok 4 - Drożdżowe buchty foto
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe części( mi wyszło 15), forujemy z nich kulki, układamy w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po pięć sztuk w trzech rzędach tak, żeby po wyrośnięciu bułeczki dotykały do siebie.
Krok 5 - Drożdżowe buchty foto
Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Buchty możemy nadziewać dodatkowo konfiturą lub bakaliami.
Krok 6 - Drożdżowe buchty foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 18.11.2013 16:57
świetnie wyglądają
RenataZ-et 21.07.2013 22:35
wspaniale się prezentują :)
Wafelek2601 30.12.2012 01:09
Bardzo dobre
kate.500 04.12.2012 20:21
pysznie wygladaja
kasiaw 02.08.2012 07:18
są pyszne
Juleczka20 31.07.2012 11:50
ja bym je polała jakimś sosem czekoladowym bądź owocowym i zjadłabym chyba wszystkie
BozenA 27.07.2012 13:18
mmm
BozenA 27.07.2012 13:18
mmm
Iwusia 03.07.2012 23:45
przepięknie wyglądaja
Katarzyna/kate1980 16.05.2012 22:09
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat