Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe bananowe ciasto z pianką i rosą
Kroki postępowania
Mąkę (650) przesiałam do miski, zmieszałam z drożdżami suchymi, cukrem i szczyptą soli. Jajko zmiksowałam ze śmietanką, masło rozpuściłam i dodałam do mąki. Dwa banany rozgniotłam i razem z resztą składników zagniotłam ciasto. Przełożyłam do malaksera i miksowałam 2-3 min., by składniki dobrze się połączyły. Masę przełożyłam do przygotowanej formy o średnicy 17 cm..
Trzeciego banana pokroiłam i ułożyłam na wierzchu. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na minimum na około 1 godzinę. Gdy ciasto podrosło zwiększyłam temperaturę do 180 i piekłam około 20 minut. Zmniejszyłam temp. do 100 stopni.
Białko ubiłam mikserem ze szczyptą soli, następnie dodałam łyżkę cukru i miksowałam dalej aż cukier się rozpuścił. Ciasto upieczone wyjęłam z piekarnika i posmarowałam wierzch białkiem.
Wstawiłam znowu, gdy temperatura spadła do 100 stopni i suszyłam kolejne 20 minut. Studziłam w wyłącznym uchylonym piekarniku. Ciasto wystawiłam w chłodniejsze miejsce.
Rosa pojawiła się po jakimś czasie, na zimnym cieście. Ciasto brałam z przepisu na chałkę z tym, że dodałam banany.