Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką Zewy
Kroki postępowania
Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżkę cukru i wymieszać.
W drugim rondelku roztopić margarynę i lekko przestudzić.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać sól, wbić jajka i wymieszać.
Wlać mleko z drożdżami i widelcem wszystko połączyć.
Wyrabiać chwilę ciasto po czym wlać margarynę i wyrobić ciasto.
Oprószyć lekko mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 - 20 minut.
Z ciasta wycinać kółka ( u mnie 12 i zostało troszkę ciasta więc upiekłam drożdżówkę dla synka bez jagód, bo nie lubi ).
Zostawić na 15 minut a potem wstawić blaszkę z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.