Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki z gruszką
Do maki dodać rozczyn, mleko i jaja. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Dodać masło do reszty składników. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie odgazować- uderzyć parę razy i szybko zagnieść. Odstawić ponownie, tym razem na pół godziny. Gotowe ciasto rozwałkować na około 1 cm. Wykrajać krążki wielkości papilotek do babeczek. Na dnie każdej papilotki włożyć jeden krążek ciasta, następnie pokrojoną gruszkę i przykryć drugim krążkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babeczki piec około 15 minut. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Z podanej porcji wychodzi około 25 babeczek.
Babeczki nie super słodkie- nadają się np. na śniadanie.