Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
żółtko jajek 1 szt
olej rzepakowy 60 ml do ciasta
olej rzepakowy 2 łyżki do farszu
drożdże 15 g
mleko 70 ml
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
mięso mielone 250 g
ostre papryczki suszone 3 szt
płatki chili 1 łyzeczka
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
pieczarki 250 g
pasta paprykowa 2 łyzki
ser topiony 100 g
jajko 1 szt
zielona cebulka
żurawina
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier oraz pół łyżeczki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym foto
2
Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki ciasta się połączą dolewamy olej i opcjonalnie płatki chili. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym foto
3
W czasie gdy czekamy na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie do naszych babeczek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno posiekane suszone papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre.
Krok 3 - Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym foto
4
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi. Ściągamy patelnie z palnika i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
Krok 4 - Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym foto
5
Następnie dodajemy do farszu jajko, natkę pietruszki, pastę paprykową, paprykę w proszku i kilka sztuk suszonej żurawiny.Całość dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym foto
6
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm i wycinamy z niego koła. Wykładamy je do foremek na muffinki i wylepiamy nimi foremki jakby. Do środka nakładamy łyżką przygotowane nadzienie, a na wierzch wykładamy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony
Krok 6 - Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym foto
7
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką. Ewentualnie z keczupem.
Krok 7 - Drożdżowe babeczki z farszem mięsno - pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 05.01.2014 00:21
zapowiadają się smakowicie zresztą co tu dużo pisać na pewno są pyszne :)
Danost 20.09.2013 22:13
Bombowe!!!!
fotoviderek 16.09.2013 08:00
Uwielbiam takie drożdżowe babeczki:)
Magula 15.09.2013 21:39
Wow, dziękuję za tyle miłych komentarzy. Polecam wszystkim te babeczki!!
GOSIA18 15.09.2013 19:21
rewelacyjne i oryginalne
joanna30 15.09.2013 12:21
Ja poproszę jedną :)
Joannasz3190 15.09.2013 11:11
Oryginalne, ale wyglądają super :)
iwi 15.09.2013 10:51
Super te babeczki
noninka77 15.09.2013 10:08
rewelacyjnie wyglądają
kriko 15.09.2013 09:38
pyszne babeczki
Renata 15.09.2013 09:34
smakowite są one!
Aga-25 15.09.2013 09:29
pyszne są!
Krzysztof15 15.09.2013 09:26
bardzo pyszne
Agnieszka-87-25 15.09.2013 09:21
ekstra przepisik
Stenka 15.09.2013 08:53
chętnie bym takie zjadła, chyba się skuszę na zrobienie
as28 15.09.2013 08:31
wspaniały pomysł
Konczi 15.09.2013 08:29
fantastyczne, poproszę jedną :)
adelajda 15.09.2013 08:22
bardzo ładne i na pewno smaczne !
ana1 15.09.2013 08:11
świetny pomysł
sylwia_mc 15.09.2013 08:05
Pięknie wygląda
Renata9 15.09.2013 07:57
Magula, na pewno takie zrobię
Magula 15.09.2013 07:52
Renato polecam, bo cieszyły i podniebienie i oko.
Renata9 15.09.2013 07:49
super te babeczki, chyba w najbliższym czasie też takie zrobie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak