Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    150 g
  • woda letnia

    ok. 70 ml
  • drożdże świeże

    11 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek staropolski Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • cukier

    szczypta

nadzienie

  • por

    ok. 180 g oczyszczonego
  • pieczarki

    275 g
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • oliwki zielone

    5-6 sztuk
  • pomidor

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • pieprz

  • Czosnek staropolski Prymat

  • bazylia świeża

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
Nadzienie:

Pieczarki i pora pokroić w paski. Na suchej grubej patelni przesmażyć najpierw pieczarki, po 4-5 minutach dodać pory. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Pod konie możemy dodać posiekany czosnek.
Krok 2 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
Po uduszeniu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Studzimy.

Pomidora wyparzamy i zdejmujemy skórkę.
Krok 3 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
Ciasto.

Do przesianej mąki kruszyć drożdże, posypać szczyptę cukru, chwilę odczekać.

Potem wlać letnią wodę, olej, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Rozwałkować w okrąg.
Spód okrągłej formy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, dół i boki.
Przykryć i odstawić do podrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
Piekarnik nagrzać do 190 C.
Boki podrośniętego ciasta wyłożyć kawałkami liści chrzanu.
Krok 5 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
Środek blaszki wypełnić pieczarkami z porem, rozłożyć oliwki i plasterki pomidora.
Około 10 minut podpiec w 190 C, potem dopiekać w 180 C do przyrumienienia.
Po upieczeniu ozdobić listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 24.06.2017 17:49
na pewno pyszna
Olga_SK 24.06.2017 17:39
Świetny pomysł! Tarta wygląda bardzo apetycznie :)
benka 24.06.2017 16:10
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat