Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g + 3 łyżki
śliwki mrożone 400 g
masło 100 g
cukier kryształ 80 g
cukier brązowy 60 g
płatki migdałowe 50 g
drożdże świeże 40 g
śmietana 30% 250 ml + 50 ml
miód lipowy 3 łyżki
jajko 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
cukier puder do oprószenia
czereśnie 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym

Kroki postępowania

1
Drożdże zalać lekko podgrzaną śmietanką. Dodać do nich łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Krok 1 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
2
Jaja wbić do misy. Dodać do nich pozostały cukier kryształ i stopione masło. Wymieszać.
Krok 2 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
3
Masę jajeczną delikatnie połączyć z drożdżami, a następnie dodać do niej przesianą mąkę pszenną.
Krok 3 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
4
Wyrobić gładkie ciasto. Oprószyć mąką i pozostawić na 60 minut, aby wyrosło (ciasto można przykryć).
Krok 4 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
5
Zamrożone owoce przełożyć do misy. zasypać brązowym cukrem i przemieszać. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut.
Krok 5 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
6
Owoce przetrzeć przez sito. Przełożyć na patelnię. Dodać do nich miód i zasmażać przez 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 6 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
7
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie posmarować przygotowaną konfiturą.
Krok 7 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
8
Posypać płatkami migdałowymi.
Krok 8 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
9
Ciasto z nadzieniem zwinąć w rulon. Przekroić na połowę i umieścić w dwóch keksówkach, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia.
Krok 9 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
10
Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 10 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
11
Wierzchy wyrośniętych ciast posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną (50 ml).
Krok 11 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto
12
Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 12 - Drożdżowa strucla z nadzieniem śliwkowo - czereśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycia9 04.03.2013 16:15
uwielbiam taką
mysza75 04.03.2013 14:57
Pięknie podana, fajna foty super pomysł :-)
IwonaDD 04.03.2013 13:14
pięknie opisane i zaprezentowane -pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak