Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
mleko 150 ml
drożdże świeże 2,5 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 10 dag
jajko 2 szt
cukier 5 dag
cukier waniliowy 1 łyżka

Lista składników

masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla z makiem

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżeczką cukru..
Krok 1 - Drożdżowa strucla z makiem foto
2
Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Masło rozpuścić w kubeczku, ostudzić.
Krok 2 - Drożdżowa strucla z makiem foto
3
Do płynnych drożdży wlać ciepłe mleko, zmiksowane jajka, przestudzone masło i wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Drożdżowa strucla z makiem foto
4
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godz.).
Krok 4 - Drożdżowa strucla z makiem foto
5
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Struclę zawinąć luźno w posmarowany tłuszczem papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Krok 5 - Drożdżowa strucla z makiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak