Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla z makiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
drożdże 50 g
masło 125 g
mleko 250 ml
sól szczypta

MASA

masa makowa 1 puszka
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kasza manna 2 łyżki

DODATKOWO

olej do smaku
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla z makiem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, ale nie gorące. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnuszka wkruszamy drożdże dodajemy po 1 łyżce mąki i cukru, zalewamy połową mleka i dokładnie mieszamy - pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. U mnie jest to zazwyczaj wyłączona - ale jeszcze ciepła płytka na której wcześniej podgrzewałam mleko i topiłam margarynę.
Krok 1 - Drożdżowa strucla z makiem foto
2
Jajka ubijamy z cukrem do białości, aż cukier będzie niewyczuwalny.
Krok 2 - Drożdżowa strucla z makiem foto
3
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka ubite z cukrem do białości, sól oraz zaczyn i mleko które nam pozostało. Całość zagniatamy, dodając powoli roztopioną margarynę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, oraz powinno odchodzić od miski i dłoni - u mnie to zazwyczaj 20-30 min. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu ok 2h.
Krok 3 - Drożdżowa strucla z makiem foto
4
Ciasto w tym czasie powinno minimum podwoić swoją objętość. Takie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
Krok 4 - Drożdżowa strucla z makiem foto
5
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Przygotowujemy masę makową. Gotową masę makową wykładamy do miski, dodajemy kaszę manną oraz białka ubite z cukrem wanilinowym i miksujemy mikserem a następnie dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Taką masę dzielimy na pół i wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównujemy zachowując z każdej strony ok 3-4 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto zawijamy w roladę.
Krok 5 - Drożdżowa strucla z makiem foto
6
Papier do pieczenia smarujemy olejem.
Krok 6 - Drożdżowa strucla z makiem foto
7
Na tak przygotowany papier wykładamy nasze rolady i delikatnie zawijamy pozostawiając ok 2-3 cm. luzu. Nasze strucle przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 180'C. aż się ładnie zarumienią, a po tym czasie rozcinamy papier i pieczemy jeszcze ok 10 min. - w zależności czy nam się już ładnie zarumieniło ciasto czy nie.
Krok 7 - Drożdżowa strucla z makiem foto
8
Upieczone strucle pozostawiamy do przestygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Krok 8 - Drożdżowa strucla z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Linka2107 24.10.2016 22:30
pychotka :)
Patrycja33 17.08.2016 11:11
bardzo lubie taka strucle,niestety moj maz nie jest milosnikiem maku wiec robie ja rzadko:-(
Ela15 22.06.2016 11:57
ładnie wygląda
Jagódka77 18.02.2016 11:47
uwielbiam ciasta z makiem
Bernadeta1 03.01.2016 19:31
super Ci wyszło to ciasto i na pewno bardzo smaczne
monika141 03.01.2016 18:33
obowiązkowo na święta
norweska20 03.01.2016 17:21
bardzo lubię
Franciszek 03.01.2016 17:18
pyszny do kawy
ania2610 03.01.2016 17:12
uwielbiam, wyszła pysznie!
Kolorowa 03.01.2016 17:08
Smakowity zawijas ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak