Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla z kajmakiem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mleko ciepłe pół szklanki
cukier 1 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka
mleko ciepłe pół szklanki

Ciasto

mąka tortowa 50 dag
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier pół szklanki
miód prawdziwy 1 łyżka
mleko ciepłe pół szklanki
masło lub margaryna 5 dag

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masa kajmakowa 40 dag

Porada

Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla z kajmakiem.

Taka strucla drożdżowa jest bardzo pyszna. Mięciutkie ciasto przeplatane bardzo słodkim kajmakiem. Przepis polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy krówkowej i zwijamy jak roladę.

4. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzimy.

6. Gotowe wystudzone strucle kroimy w plastry i podajemy. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.01.2017 07:41
Dziękuję:)
gusia1000 31.12.2016 22:46
Super wypiek.
Marcepanowy kącik 28.12.2016 13:40
Pysznie wygląda do kubka mleka :)
Ola1984 28.12.2016 13:09
Mniam! Pyszna propozycja :)
Babeczka35 28.12.2016 08:11
Dziękuję bardzo:)
magdow 27.12.2016 21:14
smakowity przepis ;]
RenataZ-et 27.12.2016 17:17
bardzo smaczna
w mojej kuchni 27.12.2016 16:15
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak