Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna typ 650 450 gram
mleko letnie 1 szklanka
masło 70 gram
sól 1/2 łyżeczki
cukier 80 gram
Nadzienie:
marcepan 100 gram
dżem malinowy 5 łyżek
migdały blanszowane w słupkach 50 gram
ponadto :
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 1 łyżka
drożdże świeże 16 gram
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa

Kroki postępowania

1
Ciasto na tą struclę przygotowuję wg przepisu na „Drożdżówki z czarną porzeczką i serem” z tym, że tym razem nie wstawiam go do lodówki do wyrastania, a w ciepłe miejsce i piekę tego samego dnia.
Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny cukru, mąki i ciepłego mleka. Jak zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników.
Wyrabiam elastyczne ciasto, które może się lekko kleić, ale mąki dodaję bardzo niewiele. W trakcie wyrabiania ciasto przestanie się kleić do rąk. Nakrywam miskę folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie wyrośnięte ciasto lekko wyrabiam i rozwałkowuję na prostokąt o dłuższym boku długości keksówki, w której będę piekła struclę.
*http://www.doradcasmaku.pl/przepis/116657/drozdzowki-z-czarna-porzeczka-i-serem.html
Krok 1 - Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa foto
2
Na cieście rozsmarowuję dżem, na to ścieram na grubych oczkach tarki masę marcepanową i posypuję migdałami. Zwijam wzdłuż dłuższego boku, jak roladę.
Krok 2 - Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa foto
3
Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa foto
4
Wyrośniętą struclę smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut.
Krok 4 - Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa foto
5
Jeśli się za mocno rumieni od góry, przykrywam ją folią aluminiową. Upieczoną struclę studzę na kratce kuchennej.

*dżem musi być gęsty, najlepiej domowy, taki robiony z cukrem bez dodatku środków żelujących.
Krok 5 - Drożdżowa strucla malinowo – marcepanowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 22.09.2013 12:30
wygląda baaardzo pysznie:)
anemon 12.09.2013 17:43
Marcepan wyjątkowo dobrze smakuje z drożdżowym ciastem, ale nie można go dodać zbyt dużo.
caralajna 11.09.2013 18:27
fajny przepis, przepadam za marcepanem
alaaa 09.09.2013 20:25
z marcepanem ,mniam , to dla mnie
Alex_M 05.09.2013 13:59
ladnie wyglada:)
IZABELA29 02.09.2013 07:04
pyszna ,dawno nie robiłam
ben-ka 29.08.2013 22:20
takie pyszności to i ja bym z chęcią zjadła.
Wacław 24.08.2013 10:10
świetne ciacho nie tylko do kawy ;-)
Grazyna0211 23.08.2013 14:17
smaczna i świetnie wyszła
joanna30 22.08.2013 13:13
Już czuję jej wspaniały smak :)
iziona 22.08.2013 13:11
Piekna wygląda jak z cukierni
misia53 21.08.2013 23:18
ależ smaczny zawijaniec...
Róża1 21.08.2013 22:10
pyszne ciasto
Sroczka 21.08.2013 21:59
Chciałabym zjeść kawałeczek. Przepysznie się zapowiada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak