Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla makowa.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mleko ciepłe pół szklanki
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka
drożdże świeże 5 dag

Ciasto

mąka tortowa 50 dag
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier pół szklanki
mleko ciepłe pół szklanki
masło lub margaryna 5 dag

Dodatkowo

masa makowa z bakaliami 85 dag
polewa czekoladowa deserowa 10 dag
płatki migdałowe 5 g
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla makowa.

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez wspaniałych zapachów pieczonych ciast. Podczas pieczenia strucli makowych po całym domu roznosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Pięknie udekorowane i podane zachwycą gości. Smacznego:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Cukier, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

3. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy makowej i zwijamy jak roladę.

5. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

6. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

7. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią upieczone strucle, posypujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

8. Gotowe już strucle kroimy w plastry, podajemy i smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.01.2017 07:43
Dziękuję:)
gusia1000 31.12.2016 22:46
Bardzo dobra.
Motorek 28.12.2016 18:17
smaczne ciasto
pestka 28.12.2016 10:45
pyszne świąteczne ciasto
Ola1young 27.12.2016 16:41
pyszności :)
Wiesława1 27.12.2016 11:40
Pyszne świąteczne ciacho
asiatok 26.12.2016 22:10
Apetyczny makowiec!
Babeczka35 26.12.2016 20:58
Dziękuję:)
Iwusia 26.12.2016 18:59
pyszne to Świąteczne dnie :)
Jadwiga/Jaga85 26.12.2016 13:53
Pyszne, świąteczne ciasto
Bernadeta1 26.12.2016 12:36
smaczny makowiec
Krystyna32 26.12.2016 12:24
bardzo lubię
RenataZ-et 26.12.2016 12:17
uwielbiam takie strucle
Ania321 26.12.2016 12:09
Coś, co bardzo lubię :)
Aleksandra/Olcia 26.12.2016 11:55
pycha strucla
cukiereczek 26.12.2016 10:43
robię podobna bardzo lubię mak
Ewelina1991 26.12.2016 09:57
pyszna strucla
MonikaW 26.12.2016 09:19
pyszności :)
Patrycja33 26.12.2016 00:22
Uwielbiam strucle makowe:)
Janina 25.12.2016 22:22
Lubię taką, również upiekłam;))
bertpvd 25.12.2016 21:58
super przepis
bietka 25.12.2016 21:06
Na pewno bardzo smaczna :)
Madzai 25.12.2016 21:05
Pyszności :)
Wafelek2601 25.12.2016 20:45
Bardzo smaczna
Wiktoria29 25.12.2016 20:27
ładnie udekorowana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak