Drożdżowa stokrotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    42 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • drożdże świeże

    10 dag
  • masło

    7,5 dag
  • mleko

    3/4 szkl
  • jajko

    1 szt

Masa budyniowo - serowa

  • budyń waniliowy

    2 szt
  • mleko

    2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • masło

    5 dag
  • cukier

    6 łyżek
  • ser biały

    200 g

Kruszonka

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    4 łyzki
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowe

  • śmietana

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowa stokrotka foto
Masło roztapiamy, wlewamy do tego mleko, mieszamy i odstawiamy do momentu kiedy stanie się letnie. Następnie dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z cukrem, wbijamy jajko. Następnie wlewamy rozczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowa stokrotka foto
Na mleku ugotować z cukrem i cukrem waniliowym gęsty budyń. Zdjąć z ognia dodać masło i zmielony biały ser.
Krok 3 - Drożdżowa stokrotka foto
Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozgnieść, nakładać na zmianę powidła lub masę serową. Posypać odrobiną cynamonu. Formować kulki.
Krok 4 - Drożdżowa stokrotka foto
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku ułożyć jedną kulkę, resztę wokół niej tak by ściśle do siebie przylegały. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Drożdżowa stokrotka foto
Jajko roztrzepać z łyżką śmietany. Smarować stokrotki dość dokładnie.
Krok 6 - Drożdżowa stokrotka foto
Wszystkie składniki kruszonki zgnieść. Posypywać stokrotki. Na wierz wyłożyć pozostałą masę serową. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.02.2017 16:03
bardzo dobra
Edita 01.12.2016 10:10
smaczna drozdzowka
slodkieniebo 29.11.2016 10:24
Pyszna drożdżówka !
bietka 29.11.2016 10:19
ja również taką ;lubię :)
Barbara13 28.11.2016 21:07
Bardzo lubię taką bułeczkę
Marta1986 28.11.2016 17:47
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat