Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa rolada z masą makową

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 3 szkl
mleko ciepłe 3/4 szkl
masło 150 g
żółtko jajek 6 sztuk
drożdże świeże 45 g
cukier 5 łyżek
sól szczypta
alkohol 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Dodatkowo

masa makowa 1 opakowanie
białko 6 sztuk
kasza manna 4 łyżki

Porada

Wierz makowca możemy polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rolada z masą makową

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 5-10 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, alkohol, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do większej miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno.

Ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi.

Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 19.10.2015 12:44
aż ślinka leci, czas zrobić makowiec :)
Marta Ryżek-Kalkowska 19.10.2015 12:24
PIĘKNIE WYROŚNIĘTA STRUCLA.
Wacław 19.10.2015 12:13
jedno z ulubionych ciast :-)
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:40
lubię sobie taką zjeść a do tego szklanka mleka :)
Aleksandra/Olcia 19.10.2015 11:21
super propozycja na święta
JulkaTomeczek 19.10.2015 10:48
pyszne ciasto
norweska20 19.10.2015 10:19
idealna do popołudniowej kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak