Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rolada z masą makową
Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód. Każdą struclę przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Makowce układamy na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi.
Makowce pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu rolady studzimy i rozcinamy papier.