Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa rolada z jabłkami orzechami i cynamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto;

drożdże 50 g
mąka tortowa 500 g
mleko 250 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szkl
żółtko jajek 6 szt
margaryna 125 g

nadzienie ;

jabłka 6 szt
orzechy włoskie 100 g
cynamon 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rolada z jabłkami orzechami i cynamonem

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki ,odrobiną cukru i zostawiamy by zaczęły pracować .

Następnie topimy margarynę i studzimy .

Żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem .

Do żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy , margarynę i waniliowy cukier ,następnie stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto by ładnie odchodziło od dłoni .


Zostawiamy je na 1h w ciepłym miejscu by urosło .


W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach .
Wkładamy je do garnka z masłem i przesmażamy ,dodajemy do nich orzechy mielone i cynamon ,smażymy ok 7 min do zredukowania soków .


Gdy ciasto urośnie ,wałkujemy je kilka krotnie ,składając rozwałkowanym placek i znów je wałkujemy ,dzięki temu uzyskujemy fajną strukturę ,ja robię to 3 razy ,po czym wałkuję już finalny prostokąt i na cały placem ,oprócz brzegów,wykładamy masę jabłkową ,zwijamy jak struclę makową ,zlepiając brzegi i boki .

Przekładamy do formy i zostawiamy by lekko podrosło ok 20 min . po tym czasie pieczemy ok 40 min w tem 190st
do suchego patyczka .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak