Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa plecionka z jagodami i mascarpone
Następnego dnia stolnicę oprószyć mąką. Przełożyć na nią wyrośnięte ciasto, posypać pozostałą mąką, zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować w prostokąt.
Przygotować nadzienie: serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Jagody przełożyć na sito, przelać gorącą wodą i osączyć.
Każdy z prostokątów posmarować mascarpone i posypać jagodami. Zwinąć w rulon i przekroić po środku wzdłuż (nie docinając do końca). Spleść ze sobą powstałe paski. Plecionki przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 50 minut. Przed włożeniem do piecyka każdą plecionkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.