Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 800 gram
puree 200 gram
żółtko jajek 3 sztuka
drożdże 20 gram
mleko 3,2% 1/2 szklanka
masło 70 gram
cukier puder 200 gram
pasta z wanilii 2 łyżeczka

PONADTO

rabarbar 400 gram
truskawki świeże 100 gram
białko 1 sztuk

KRUSZONKA

mąka krupczatka 70 gram
masło 50 gram
cukier drobny 50 gram

Porada

*Użyłam domowe puree z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem

mąka tortowa - 800 g
puree z dyni - 200 g
żółtka - 3 szt.
świeże drożdże – 20 g
tłuste mleko – 1/2 szk.
masło - 70 g
cukier - 200 g
pasta z wanilii – 2 łyżeczki


PONADTO:
rabarbar - 400 g
truskawki - 100 g
białko – 1 szt.

KRUSZONKA:
mąka krupczatka – 70 g
masło – 50 g
cukier drobny – 50 g


Składniki kruszonki rozcieram do uzyskania grudek, przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki.

Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki robię rozczyn. Odstawiam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiłam na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie przekładam do wysmarowanych masłem dwóch keksówek o wymiarach 11x30 cm. Foremki z ciastem nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte ciasto smaruję roztrzepanym białkiem, układam pokrojony rabarbar i truskawki, posypuję kruszonką.
Foremki z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut.
Upieczone ciasto zostawiam w foremkach do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 27.01.2016 12:55
smakowita bułeczka
ben-ka 29.06.2014 08:31
Przepis na czasie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak