Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka tortowa

    800 gram
  • puree

    200 gram
  • żółtka

    3 sztuka
  • drożdże

    20 gram
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanka
  • masło

    70 gram
  • cukier puder

    200 gram
  • pasta z wanilii

    2 łyżeczka

PONADTO

  • rabarbar

    400 gram
  • truskawki świeże

    100 gram
  • białko

    1 sztuk

KRUSZONKA

  • mąka krupczatka

    70 gram
  • masło

    50 gram
  • cukier drobny

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąka tortowa - 800 g
puree z dyni - 200 g
żółtka - 3 szt.
świeże drożdże – 20 g
tłuste mleko – 1/2 szk.
masło - 70 g
cukier - 200 g
pasta z wanilii – 2 łyżeczki


PONADTO:
rabarbar - 400 g
truskawki - 100 g
białko – 1 szt.

KRUSZONKA:
mąka krupczatka – 70 g
masło – 50 g
cukier drobny – 50 g


Składniki kruszonki rozcieram do uzyskania grudek, przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki.

Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki robię rozczyn. Odstawiam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiłam na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie przekładam do wysmarowanych masłem dwóch keksówek o wymiarach 11x30 cm. Foremki z ciastem nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte ciasto smaruję roztrzepanym białkiem, układam pokrojony rabarbar i truskawki, posypuję kruszonką.
Foremki z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut.
Upieczone ciasto zostawiam w foremkach do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
anemon
*Użyłam domowe puree z dyni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 27.01.2016 12:55
smakowita bułeczka
ben-ka 29.06.2014 08:31
Przepis na czasie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat