Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa bułka cytrynowa z kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 1,3 szklanki
jajko
masło 80 g
cukier 6 łyżek
drożdże 50 g
sól szczypta
sok z połowy cytryny
skórka z cytryny
żółtko do posmarowania
kruszonka
masło 2 czubate łyżki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy łyżka
mąka 4 łyżki
cukier waniliowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa bułka cytrynowa z kruszonką

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżeczką mąki i połową szklanki mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko, 5 łyżek cukru, sok z cytryny i otartą skórkę. Jajko ucieramy z cukrem waniliowym i wlewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Wlewamy do ciasta rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto rękoma aż zacznie odtwać od miski i rąk. Przekładamy ciasto na stolnicę i musimy zagniatać kolejne 15 minut. Przykrywamy kulę ciasta ściereczką i pozostawiamy aż potroi swoją objętość.

Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wsypujemy cukier, mąkę, cukier waniliowy i wkładamy masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i rozcieramy palcami na kruszonkę.

Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy na kształt długiego wałka. Układamy je obok siebie i zaplatamy w warkocz. Brzegi zakładamy pod spód. Przekładamy chałkę do foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Po tym czasie smarujemy rozmieszanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak