Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa babka z czarnym sezamem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
migdały zmielone 50 g
drożdże świeże 40 g
sezam czarny 30 g
olej rzepakowy 60 ml
mleko 190-200 ml
cukier 72 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
żurawina suszona 75 g
młody jęczmień sproszkowany 1 płaska łyżeczka
jagody acai lub kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka z czarnym sezamem

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki z migdałami dodać rozczyn z drożdży, utarte z cukrem i wanilią żółtka, mleko, sezam, olej, wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na pół, połowę dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić. Drugą połowę podzielić na dwie części do jednej dodać jęczmień do drugiej acai, każdą część dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowa babka z czarnym sezamem foto
2
Wysmarować blaszkę ( 26 X 12 ) tłuszczem, posypać mąką. Ja dałam blaszkę 23 x 10 cm i górna warstwa wylała się.
Połową wyrośniętego jasnego ciasta wyłożyć spód blachy.
Zielone ciasto lekko rozklepać , rozłożyć namoczoną żurawinę i rozwałkować ciasto na wielkość blaszki. Wyłożyć zielone ciasto do blaszki żurawiną do dołu.
Krok 2 - Drożdżowa babka z czarnym sezamem foto
3
Następnie rozwałkować fioletowe ciasto, włożyć do formy, na koniec nałożyć drugą połowę jasnego ciasta.
Krok 3 - Drożdżowa babka z czarnym sezamem foto
4
Wierzch ciasta możemy lekko ponacinać i lekko wbić foremki, przykryć i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.
Potem delikatnie wyjmujemy foremki, ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną cukru i pieczemy w 160-180 C ok. 40 minut.
Mnie nie udało się uzyskać oczekiwanego efektu z powodu nieodpowiedniej blaszki. Ale Wam na pewno wyjdzie. Ciasto momentalnie poszło .
Krok 4 - Drożdżowa babka z czarnym sezamem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.04.2017 09:01
bardzo fajna
Ola1984 02.04.2017 10:09
Ciekawie wygląda :)
Ewelina1991 02.04.2017 09:40
pięknie wygląda!
Babeczka35 02.04.2017 08:43
Ciekawy przepis.
Renataj 01.04.2017 21:30
Prezentuje się bardzo oryginalnie:)
Janina 01.04.2017 20:40
Świetny pomysł;))
RenataZ-et 01.04.2017 20:07
super babka
Ada-Gaba 01.04.2017 19:57
fajny przepis
benka 01.04.2017 19:37
Świetna, bardzo apetyczna.
adelajda 01.04.2017 17:27
Pomysł fajny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak