Drożdżowa babka rodzynkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • żółtko jajek

    10 szt
  • cukier kryształ

    10 dag
  • mleko 2%

    250 ml
  • drożdże

    6 dag
  • cukier waniliowy

    1 op
  • sól

    szczypta
  • rodzynki

  • migdały

  • masło lub margaryna

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Rodzynki spażamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy rodzynki i razem mieszamy. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Formęnajlepiej z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przekłądamy ciasto i pieczemy w 180 st. przez ok.50 min. Po wyciągnięciu z piekarnika lukrujemy i posypujemy startymi migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 03.06.2013 09:45
Lubię taką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat