Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa baba z kolendrą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 30 g
masło 60 g
cukier 60 g
mleko 180 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
herbata matcha 1 łyżka
kolendra świeża 2 garście
żurawina suszona 2 garście
oliwa 1 łyżka

Lukier

cukier puder 3 czubate łyżki
herbata matcha ok. 1/3 łyżeczki
sok z cytryny 1,5 łyżki
skórka z limonki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba z kolendrą

Kroki postępowania

1
Żurawinę moczymy w gorącej wodzie, gdy napęcznieje odcedzamy.
Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy.
Kolendrę , listki razem z łodygami drobno siekamy.
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek letniego mleka robimy niby zaczyn, gdy drożdże będą płynne dodajemy je do przesianej mąki z herbatą matcha.
Żółtka ubijamy łyżką z resztą cukru, dodajemy do mąki.
Do ciasta dolewamy mleko, roztopione masło, dodajemy żurawinę, kolendrę i dokładnie zagniatamy, właściwie mieszamy, bo ciasto ma dość luźną konsystencję.
Tę czynność zagniatania możemy też zrobić w robocie kuchennym.
Ja robiłam ręką, bo to ciasto zagniata się łatwo.
Krok 1 - Drożdżowa baba z kolendrą foto
2
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia.
Formę z kominem 20 cm lekko smarujemy olejem.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość prawie dwa razy, przekładamy do foremki. W tym celu dobrze jest naoliwić ręce oliwą, gdyż ciasto jest luźne. Wyrównajmy powierzchnię ciasta.
Krok 2 - Drożdżowa baba z kolendrą foto
3
Formę przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wstawiamy blaszkę i pieczemy około 30-35 minut. Ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 170 C.
Lukier.
Cukier mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny i herbatą, gdy będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze sok.
Przestudzoną babkę polewamy lukrem i na wierz ścieramy skórkę z limonki.
Krok 3 - Drożdżowa baba z kolendrą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.04.2018 23:37
ciekawy dodatek kolendry,
jejkuchnia 29.03.2018 06:14
Fajna baba. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak