Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba z kolendrą
Kroki postępowania
Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy.
Kolendrę , listki razem z łodygami drobno siekamy.
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek letniego mleka robimy niby zaczyn, gdy drożdże będą płynne dodajemy je do przesianej mąki z herbatą matcha.
Żółtka ubijamy łyżką z resztą cukru, dodajemy do mąki.
Do ciasta dolewamy mleko, roztopione masło, dodajemy żurawinę, kolendrę i dokładnie zagniatamy, właściwie mieszamy, bo ciasto ma dość luźną konsystencję.
Tę czynność zagniatania możemy też zrobić w robocie kuchennym.
Ja robiłam ręką, bo to ciasto zagniata się łatwo.
Formę z kominem 20 cm lekko smarujemy olejem.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość prawie dwa razy, przekładamy do foremki. W tym celu dobrze jest naoliwić ręce oliwą, gdyż ciasto jest luźne. Wyrównajmy powierzchnię ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wstawiamy blaszkę i pieczemy około 30-35 minut. Ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 170 C.
Lukier.
Cukier mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny i herbatą, gdy będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze sok.
Przestudzoną babkę polewamy lukrem i na wierz ścieramy skórkę z limonki.