Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowa baba wielkanocna z bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
cukier puder 1/2 szkl
mleko ciepłe 1 szkl
drożdże 1 kostka
mąka tortowa 3 szkl
margaryna 1/2 kostki
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżeczki
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowa baba wielkanocna z bakaliami

Zarobić rozczyn. (Drożdże zasypać 3 łyżeczkami cukru, mąką i mlekiem, tak aby otrzymały konsystencję gęstej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na kogiel mogiel. Stopniowo dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli, ciepłe mleko, rozczyn i rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Urabiać. Na koniec dodać bakalie (pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki, orzechy, skórkę kandyzowaną z pomarańczy – wg uznania). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, z początku, ok 15 minut piec z uchylonymi drzwiczkami, po 15 minutach zamknąć drzwiczki i piec jeszcze ok 30 – 35 minut. Wystudzić i polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 02.04.2013 15:34
świetne polecam serdecznie
Rafał3 02.04.2013 15:32
świetne polecam serdecznie
Boska_Agatka 02.04.2013 15:29
mniam mniam ale bym zjadła
trufelek 02.04.2013 15:12
Polecam :)
Paolcia 02.04.2013 15:06
mniammm pyszne musi być :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak