Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżaki
W 0,5 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, rozmieszać.
Stopione masło dodać do reszty mleka/1 szklanka/
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać jajka, dodać 3 łyżeczki cukru.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, mieszając drewnianą łyżką dolewać mleko z masłem. wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować wodę w kubku i metalową łyżkę.
Kiedy ciasto już wyrośnie nabierać je łyżką za każdym razem maczaną w wodzie i nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć ogień na średni i smażyć racuszki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać z syropem klonowym ew. miodem