Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżaki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanka
mleko ciepłe 1,5 szklanka
drożdże 30 gram
jajko 2 szt
cukier drobny 1+3 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżaki

Mleko zagrzać a masło stopić.
W 0,5 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, rozmieszać.
Stopione masło dodać do reszty mleka/1 szklanka/
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać jajka, dodać 3 łyżeczki cukru.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, mieszając drewnianą łyżką dolewać mleko z masłem. wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować wodę w kubku i metalową łyżkę.
Kiedy ciasto już wyrośnie nabierać je łyżką za każdym razem maczaną w wodzie i nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć ogień na średni i smażyć racuszki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać z syropem klonowym ew. miodem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.02.2014 00:55
Smaczne to.
Dorota59 26.02.2014 19:59
smakowite placuszki
Aleksandra/Olcia 14.02.2014 17:18
mniam mniam
jasiek 14.02.2014 17:05
ale smakowite
Lidzia 14.02.2014 16:42
Pychotka z dzieciństwa, nie tylko dla dzieci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak