Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    900 gram
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • suszone pomidory

    80 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietanka

    150 ml
  • olej

    3 łyżki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1.5 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    2 łyżki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sól

  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
Filety umyć osuszyć pokroić w kostkę, posypać pikantną przyprawą i papryką. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Udka ugotować.
Krok 2 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z pomidorów, dodać zamarynowane mięso i razem usmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek.
Krok 3 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
Ugotowane udka oddzielić od kości i razem z usmażonym mięsem i sosem, który się wytworzył dwa razy zmielić w maszynce.
Krok 4 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
Do mięsa dodać śmietanę (może być tłuste mleko) gałkę, jajka, pieprz i sól wymieszać. Dodać pokrojone w paski pomidory i jeszcze raz wymieszać.
Krok 5 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
Formę (26X9) wyłożyć cienkimi, długimi plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach.
Krok 6 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
Masę wyłożyć do formy, posypać szczyptą zmielonej kolendry i przykryć plastrami boczku.Jeżeli są za długie to odciąć.
Krok 7 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 14.12.2015 19:50
ciekawa propozycja
matesko 17.12.2014 21:45
smakowicie wygląda
Wiktoria29 17.12.2014 09:29
jeszcze takiego nie jadłam, zapowiada się smacznie
wwwiolka 17.12.2014 08:12
Bardzo fajny przepis.
Skotka 17.12.2014 08:00
Dziękuję, pasztet był pyszny:) @BBernadettaP, od lat drobiowy pasztet obkładam boczkiem może źle robię, nie wiem, ale u Ciebie drobiowy pasztet też widziałam, w składzie ma boczek. Przyprawy użyłam Prymat, nie ma ona w swoim składzie nie potrzebnych dodatków. A śmietanka nadaje mu smaku i delikatności. Oczywiście doceniam i szanuję twój gust i smak.
Christopher 16.12.2014 23:26
Piękny pasztecik i na pewno smaczny.
BernadettaP 16.12.2014 22:09
Tak naprawdę to pasztet drobiowo- wieprzowy (wszak boczek zapewne wieprzowy), Zrezygnowałabym z przyprawy do kurczaka (tym bardziej, że większość powszechnie dostępnych zawiera m.in. glutaminian sodu i daleko im do naturalności) i śmietanki; zamiast niej polecam wywar warzywny lub drobiowy. A taki pasztet z suszonymi pomidorami uwielbiam, podobnie jak ten z suszoną śliwką czy orzechami.
halina17 16.12.2014 20:58
Smacznie wygląda pasztet.
Renataj 16.12.2014 20:57
Pewnie pyszny:) Ten dodatek suszonych pomidorów - fajny pomysł.
Katarzyna59 16.12.2014 18:27
bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat