Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 900 gram
udka kurczaka 2 sztuki
boczek wędzony 300 gram
cebula 1 sztuka
suszone pomidory 80 gram
jajko 2 sztuki
śmietanka 150 ml
olej 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1.5 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Filety umyć osuszyć pokroić w kostkę, posypać pikantną przyprawą i papryką. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Udka ugotować.
Krok 1 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
2
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z pomidorów, dodać zamarynowane mięso i razem usmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek.
Krok 2 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
3
Ugotowane udka oddzielić od kości i razem z usmażonym mięsem i sosem, który się wytworzył dwa razy zmielić w maszynce.
Krok 3 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
4
Do mięsa dodać śmietanę (może być tłuste mleko) gałkę, jajka, pieprz i sól wymieszać. Dodać pokrojone w paski pomidory i jeszcze raz wymieszać.
Krok 4 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
5
Formę (26X9) wyłożyć cienkimi, długimi plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach.
Krok 5 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
6
Masę wyłożyć do formy, posypać szczyptą zmielonej kolendry i przykryć plastrami boczku.Jeżeli są za długie to odciąć.
Krok 6 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto
7
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 7 - Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 14.12.2015 19:50
ciekawa propozycja
matesko 17.12.2014 21:45
smakowicie wygląda
Wiktoria29 17.12.2014 09:29
jeszcze takiego nie jadłam, zapowiada się smacznie
wwwiolka 17.12.2014 08:12
Bardzo fajny przepis.
Skotka 17.12.2014 08:00
Dziękuję, pasztet był pyszny:) @BBernadettaP, od lat drobiowy pasztet obkładam boczkiem może źle robię, nie wiem, ale u Ciebie drobiowy pasztet też widziałam, w składzie ma boczek. Przyprawy użyłam Prymat, nie ma ona w swoim składzie nie potrzebnych dodatków. A śmietanka nadaje mu smaku i delikatności. Oczywiście doceniam i szanuję twój gust i smak.
Christopher 16.12.2014 23:26
Piękny pasztecik i na pewno smaczny.
BernadettaP 16.12.2014 22:09
Tak naprawdę to pasztet drobiowo- wieprzowy (wszak boczek zapewne wieprzowy), Zrezygnowałabym z przyprawy do kurczaka (tym bardziej, że większość powszechnie dostępnych zawiera m.in. glutaminian sodu i daleko im do naturalności) i śmietanki; zamiast niej polecam wywar warzywny lub drobiowy. A taki pasztet z suszonymi pomidorami uwielbiam, podobnie jak ten z suszoną śliwką czy orzechami.
halina17 16.12.2014 20:58
Smacznie wygląda pasztet.
Renataj 16.12.2014 20:57
Pewnie pyszny:) Ten dodatek suszonych pomidorów - fajny pomysł.
Katarzyna59 16.12.2014 18:27
bardzo apetyczny
Konczi 16.12.2014 18:14
rewelacyjnie wygląda, musi być pycha!
Edith85 16.12.2014 17:59
dla mnie bomba :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak