Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowy gulasz z dynią

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 podwójna
papryka czerwona 1 sztuka
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 300 gram
dynia 50 dag po obraniu
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat
pieprz cytrynowy
sól do smaku
tymianek
Papryka ostra mielona Prymat
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki mały pęczek
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bulion drobiowy 1,5-2 szklanki
śmietana 1-2 łyżki

Porada

To pyszny jesienny obiad, który serwuje do ryżu, kaszy lub po prostu pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowy gulasz z dynią

Kroki postępowania

1
Dynię kroimy w grubą kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy świeżo mieloną solą, pieprze oraz tymiankiem. Całość skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut, aż dynia zmięknie.
Krok 1 - Drobiowy gulasz z dynią foto
2
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. .
Krok 2 - Drobiowy gulasz z dynią foto
3
Gdy grzyby zaczynają być miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy do smaku i smażymy aż papryka zmięknie.
Krok 3 - Drobiowy gulasz z dynią foto
4
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowanego oprószamy świeżo mielonych czarnym pieprze, sola morską i cytrynowym pieprzem, papryką.
Krok 4 - Drobiowy gulasz z dynią foto
5
Przyprawionego smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niego marchew startą na grubych oczkach. Smażymy razem około 2 minuty. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy ok 5 minut.
Krok 5 - Drobiowy gulasz z dynią foto
6
Do mięsa dodajemy pieczarki z papryką oraz upieczoną dynię. Całość zabielamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gotowy porcjujemy na miseczki. Dekorujemy natką pietruszki.
Krok 6 - Drobiowy gulasz z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:54
zawsze dobry.
gosia561 16.01.2015 14:57
muszę go zrobić
VioletoweKucharzenie 16.01.2015 09:32
przepięknie wygląda!
ice cubes 15.01.2015 18:28
dobre smaki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak