Drobiowy gulasz z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 podwójna
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    300 gram
  • dynia

    50 dag po obraniu
  • olej do smażenia

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • pieprz

    cytrynowy
  • sól do smaku

  • tymianek

  • papryka ostra mielona

  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    mały pęczek
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • bulion drobiowy

    1,5-2 szklanki
  • śmietana

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drobiowy gulasz z dynią foto
Dynię kroimy w grubą kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy świeżo mieloną solą, pieprze oraz tymiankiem. Całość skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut, aż dynia zmięknie.
Krok 2 - Drobiowy gulasz z dynią foto
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. .
Krok 3 - Drobiowy gulasz z dynią foto
Gdy grzyby zaczynają być miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy do smaku i smażymy aż papryka zmięknie.
Krok 4 - Drobiowy gulasz z dynią foto
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowanego oprószamy świeżo mielonych czarnym pieprze, sola morską i cytrynowym pieprzem, papryką.
Krok 5 - Drobiowy gulasz z dynią foto
Przyprawionego smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niego marchew startą na grubych oczkach. Smażymy razem około 2 minuty. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy ok 5 minut.
Krok 6 - Drobiowy gulasz z dynią foto
Do mięsa dodajemy pieczarki z papryką oraz upieczoną dynię. Całość zabielamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gotowy porcjujemy na miseczki. Dekorujemy natką pietruszki.
Jadwiga/Jaga85
To pyszny jesienny obiad, który serwuje do ryżu, kaszy lub po prostu pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 21.01.2015 00:54
zawsze dobry.
gosia561 16.01.2015 14:57
muszę go zrobić
VioletoweKucharzenie 16.01.2015 09:32
przepięknie wygląda!
ice cubes 15.01.2015 18:28
dobre smaki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat