Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowo - serowa rolada

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 4 sztuki
majonez 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka 1 łyżka
ser żółty 300 gram
proszek do pieczenia 1 szczypta

NADZIENIE

filet z kurczaka 1 podwójny, duży
pieczarki 450 gram
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Porada

Smakuje rewelacyjnie. Polecam jako danie gorące podawane na przyjęciach rodzinnych:)

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowo - serowa rolada

Kroki postępowania

1
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy około 1/4 łyżeczki soli i ubijamy je . Do ubitych dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, majonez , pieprz oraz ser. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Krok 1 - Drobiowo - serowa rolada foto
2
NADZIENIE:
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Gotowe delikatnie studzimy.
Krok 2 - Drobiowo - serowa rolada foto
3
Fileta z kurczaka porcjujemy na mniejsze części i rozbijamy jak na kotlety.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Krok 3 - Drobiowo - serowa rolada foto
4
Na jego powierzchni układamy rozbite filety, tak by przykryły całą powierzchnię ciasta. Następnie całość oprószamy przyprawami (można użyć ulubionych).
Krok 4 - Drobiowo - serowa rolada foto
5
Na oprószonego fileta wykładamy warstwę pieczarek. Całość zwijamy.
Zwiniętą roladę ponownie wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Jeśli rolada zaczyna się rumienić w trakcie pieczenia przykrywamy ją folia spożywczą i dalej pieczemy.
Gotową roladę wyjmujemy. Podajemy pokrojoną na plasterki.
Krok 5 - Drobiowo - serowa rolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 22.04.2017 10:45
jakie apetyczne danie
edytazaw89@wp 08.10.2016 21:30
Apetycznie wygląda
agnieszka214 10.04.2016 10:13
Też taka roladka robię jest pyszna
Stenka 28.11.2015 10:00
ładnie wygląda
JulkaTomeczek 29.08.2015 10:42
Wygląda przepysznie
goofy9 10.10.2014 14:10
muszę ją w końcu zrobić :) dzięki za sprawdzony przepis
pestka 31.07.2014 08:45
wspaniała propozycja
gusia1000 26.07.2014 11:30
Znakomita na imprezę.
Anna169Hosz 25.07.2014 16:49
Ciekawy przepis.
magdziorka6 25.07.2014 15:41
elegancka rolada
Bernadeta1 25.07.2014 14:51
Ale pysznie ta rolada wygląda
xjustynka89x 25.07.2014 11:32
super rolada, od dawna przymierzam się, żeby taką zrobić.
molanka 25.07.2014 10:44
bardzo lubię
engie23 25.07.2014 10:38
elegancko wygląda
Triss 25.07.2014 10:31
świetnie się prezentuje. :)
sylwia_sl 25.07.2014 10:30
bardzo estetycznie i smacznie - jak zawsze :)
Wiktoria29 25.07.2014 10:10
super fajny przepis
halina17 25.07.2014 10:01
Dobry przepis.
wyattearp 25.07.2014 09:56
ale super rolada
ice cubes 25.07.2014 09:56
z chęcią by się zjadło :)
Aleksandra/Olcia 25.07.2014 09:44
apetyczna roladka
Anna133 25.07.2014 08:17
a ja nigdy nie jadłam musze to wypróbować
Zdzisław 25.07.2014 08:16
pyszne danie podano dla mnie
Pietruszka 25.07.2014 08:15
wygląda bardzo fajnie
anemon 25.07.2014 06:48
Były czasy, kiedy ta rolada musiała być niemal na każdym przyjęciu. Teraz nieco zapomniana, przynajmniej u mnie w domu, a szkoda, bo jest bardzo smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak