Drobiowe udka z oliwkami i cytryną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    3 sztuki
  • oliwki zielone

    ok.30 sztuk
  • cebula biała

    1 duża
  • ząbki czosnku

    3-4 sztuki
  • cytryna

    1 mniejsza
  • wino białe wytrawne

    ok. 1 szklanki
  • rosół

    450-500 ml
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • liść laurowy

    1
  • tymianek Prymat

    ok. 1 łyżeczki
  • cukier brązowy

    do smaku
  • liść lubczyku

    1-2
  • liście selera

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drobiowe udka z oliwkami i cytryną foto
Umyte i osuszone udka przecinamy na pół i zrumieniamy na oliwie.
Zdejmujemy z patelni.
Cebulę pokrojoną w plasterki i przeciśnięty czosnek dodajemy do tłuszczu po mięsie i przesmażamy do zeszklenia.
Następnie wlewamy wino i rosół, dodajemy kawałki kurczaka, liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 2 - Drobiowe udka z oliwkami i cytryną foto
Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu.
Po około 20 minutach wkładamy opłukane listki lubczyku i selera, dalej dusimy.
Krok 3 - Drobiowe udka z oliwkami i cytryną foto
Sparzoną cytrynę kroimy w plastry. Wyjmujemy listki lubczyku, selera i listek laurowy.
Oliwki najlepiej z pestkami , plasterki cytryny, dodajemy do kurczaka i dusimy jeszcze 15-20 minut. Dosładzamy brązowym cukrem .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 11.06.2017 16:11
Wyglądają apetycznie
anulka69 30.04.2017 12:14
takich jeszcze nie robiłam, ale kuszę spróbować , koniecznie
Jagódka77 01.04.2017 19:25
na pewno smaczne
Bernadeta1 10.03.2017 14:42
smaczne jedzonko
Ela15 10.10.2016 11:58
pyszne udka
Róża1 30.08.2016 08:40
wyśmienite mięsko !!!
Diana Rusiłowicz 07.08.2016 01:03
Pyszna propozycja!
MAR3STA 04.08.2016 20:43
Smaczny obiad
AZgotuj 04.08.2016 14:13
mam dziś podobne danie ;)
mysza75 04.08.2016 10:18
jakie fajne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat