Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarellą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj przygotowałam rolady drobiowe z pysznym szpinakiem i do tego ser mozzarella. Roladki wyszły bardzo smaczne i szybko zostały zjedzone.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • piersi z kurczaka

    4 sztuki
  • olej rzepakowy

    3 duże łyż.
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    1 duża łyż.
  • szpinak

    300 g
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • sól

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • serek topiony

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • masło

    2 duże łyż.
  • olej rzepakowy do smażenia

    1 duża łyż.

Dodatkowo;

  • masło zimne

    4 plastry
  • kulka mozzarelii

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę a następnie podsmażamy na maśle z odrobiną oleju.
Do podsmażonego czosnku dodajemy szpinak ,chwilę odsmażamy, a następnie dodajemy serek topiony mieszamy i podsmażamy do połączenia serka ze szpinakiem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Piersi kurczaka oczyszczamy i osuszamy ,nacinamy wzdłuż kieszonkę.
Następnie nacieramy oliwą, solą i przyprawą do kurczaka.
Napełniamy porcją przygotowanego szpinaku oraz wkładamy plasterek mozzarelli.
Spinamy wykałaczkami.
Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy kilka minut z każdej strony.
Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego,nakładamy plasterki masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół ) i pieczemy około 30 minut.

Bożena Matuszczyk
Po upieczeniu podajemy na pozostałym szpinaku z dodatkiem ziemniaków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat