Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarellą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj przygotowałam rolady drobiowe z pysznym szpinakiem i do tego ser mozzarella. Roladki wyszły bardzo smaczne i szybko zostały zjedzone.

Składniki:

składniki

piersi z kurczaka 4 sztuki
olej rzepakowy 3 duże łyż.
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 duża łyż.
szpinak 300 g
ząbki czosnku 2 ząbki
sól 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
serek topiony 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
masło 2 duże łyż.
olej rzepakowy do smażenia 1 duża łyż.

Dodatkowo;

masło zimne 4 plastry
kulka mozzarelii 1 szt.

Porada

Po upieczeniu podajemy na pozostałym szpinaku z dodatkiem ziemniaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarellą

Szpinak oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę a następnie podsmażamy na maśle z odrobiną oleju.
Do podsmażonego czosnku dodajemy szpinak ,chwilę odsmażamy, a następnie dodajemy serek topiony mieszamy i podsmażamy do połączenia serka ze szpinakiem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Piersi kurczaka oczyszczamy i osuszamy ,nacinamy wzdłuż kieszonkę.
Następnie nacieramy oliwą, solą i przyprawą do kurczaka.
Napełniamy porcją przygotowanego szpinaku oraz wkładamy plasterek mozzarelli.
Spinamy wykałaczkami.
Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy kilka minut z każdej strony.
Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego,nakładamy plasterki masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół ) i pieczemy około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 18:57
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak