Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Roladki

pierś z kurczaka 3
grzyby suszone 2 garście
ser żółty 50 g
natka pietruszki 2 łyżki
masło 50 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1-2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Panierka do kurczaka

jajko 2
mąka pszenna 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Sos grzybowy

śmietana słodka 1/2 szklanki
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Grzyby suszone należy wcześniej namoczyć na kilka godzin.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Piersi (miałam pojedyncze) umyj, osusz, przekrój na 2 płaty. Płaty wkładaj do mocnego worka i delikatnie rozbij. Posyp przyprawą do kurczaka.
Krok 1 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto
2
Grzyby (namoczone wcześniej) ugotuj ok. 40 minut na wolnym ogniu. Odejmij z 3 łyżki, resztę zostaw z wodą na sos.
Krok 2 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto
3
Przesiekane grzyby wymieszaj ze startym serem, zimnym masłem i posiekaną natką pietruszki.
Krok 3 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto
4
Na każdy płat wyłóż farsz. Zwijaj najpierw lekko boki do środka, a potem od dołu, możesz je spiąć wykałaczkami. Ja tego nie robię, bo jeśli rolada jest porządnie zwinięta nie powino z niej nic wypłynąć.
Krok 4 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto
5
Roladki obtaczaj w mące, rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Krok 5 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto
6
Usmaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Krok 6 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto
7
Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią i zapiekaj 20 minut w 180 st. C.
Krok 7 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto
8
Wodę z grzybami, która pozostała spod gotowania grzybów (można ją trochę uzupełnić) zagotuj i zagęść śmietanką i mąką. Dopraw solą pieprzem.
Krok 8 - Drobiowe roladki z grzybami i serem w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 03.07.2015 22:13
musiały smakować rewelacyjnie, tak przynajmniej wyglądają
bogusia 82 03.07.2015 21:52
Pyszne roladki:)
Małgorzata Pin 03.07.2015 16:53
Smakowity obiadek.
Beatris 03.07.2015 14:53
Pyszne roladki na obiad:)
Agnieszka-87-25 03.07.2015 14:50
och wspaniałe
monika141 03.07.2015 14:35
pyszny obiadek
gosia56 03.07.2015 13:00
pyszne jedzonko;)
w mojej kuchni 03.07.2015 13:00
pyszne danie do zjedzenia
pajbek 03.07.2015 11:36
Pyszne :-)
Grazyna0211 03.07.2015 10:58
smaczny obiad w moim guście
cukiereczek 03.07.2015 10:07
apetyczne te roladki
Aleksandra/Olcia 03.07.2015 09:45
super obiad
bertpvd 03.07.2015 09:35
przepiękne te roladki !
Maridka19 03.07.2015 08:45
Pyszne te roladki
Kasnaj 03.07.2015 08:37
rewelacyjne roladki takie jak u mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak