Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe placuszki z pieczarkami i żółtym serem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne placuszki z drobiu połączone z grzybami i serem szybko znikają z talerza. Przygotowuje się je szybko i prosto.

Składniki:

Potrzebne składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 2 sztuki
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółty ser 200 gramów
pieczarki 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy 500 mililitrów

Porada

Sól i pieprz dodajemy do smaku według uznania. Mąkę ziemniaczaną możemy zastąpić mąką pszenną.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe placuszki z pieczarkami i żółtym serem

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, następnie kroimy w niedużą kostkę. Do piersi dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach).

Ser ścieramy na tarce (duże oczka)dodajemy do piersi kurczaka, dodajemy wystudzone pieczarki i razem mieszamy do połączenia składników.

Na rozgrzany olej łyżką nakładamy masę formując placuszki.
Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy jako pyszną przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:40
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak