Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe mielone z kurkami i pietruszką
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju.
Do zeszklonej cebulki dodajemy kurki, solimy i chwilę razem przesmażamy. Następnie podlewamy zawartość mlekiem* i dusimy jeszcze przez chwilę. Studzimy.
2. Oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzonymi kurkami i cebulką.
Do zmielonych składników dodajemy bułkę tartą, jajko, 2 łyżki natki pietruszki i doprawiamy farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
3. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy je z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami - moja propozycja to kuskus i surówka ze świeżej marchewki :)
Życzę smacznego! :)