Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe falbanki z orzechowym sosem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
masło orzechowe 2 łyżki
bulion drobiowy 1,5 szklanki
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
Pieprz czarny mielony Prymat
olej

Porada

By szaszłyki były ciekawsze można użyć papryki w różnych kolorach.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe falbanki z orzechowym sosem

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na paski.
Krok 1 - Drobiowe falbanki z orzechowym sosem foto
2
Paprykę myjemy, osuszamy i wyjmujemy gniazdo nasienne. Gotową dzielimy na niewielkie kwadraty (o boku oko 1,5cm).
Mięso oraz kawałki papryki nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki. Nabijając formujemy falbanki. Przygotowane szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Drobiowe falbanki z orzechowym sosem foto
3
Na talerzyku łączymy ze sobą ok 3 łyżki oleju oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Krok 3 - Drobiowe falbanki z orzechowym sosem foto
4
Mieszaniną smarujemy szaszłyki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180°C).
Między czasie przygotowujemy sos.
Krok 4 - Drobiowe falbanki z orzechowym sosem foto
5
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na oleju. Następnie dodajemy do niej masło orzechowe. Gdy połączy się ona z cebulą całość podlewamy bulionem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 5 - Drobiowe falbanki z orzechowym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.12.2015 00:31
Na pewno dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak