Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa rolada z wieprzowym farszem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 30 dkg
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbków
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pieczarki 2 duże sztuki
jajko 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
pierś z kurczaka podwójna 1 duża sztuka
olej 1/4 szklanki
przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
przyprawy 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa rolada z wieprzowym farszem

Kroki postępowania

1
* Użyłam 3 łyżeczki przyprawy do mięs (w składnikach wpisałam przyprawy, bo inaczej nie było na liście).
W brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić na nim mięso wieprzowe (użyłam kawałków odciętych od szynki).
Krok 1 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
2
Marchewkę, cebulę i 2 ząbki czosnku obrać. Cebulę i pieczarki przekroić na 4 części, marchewkę na kilka mniejszych kawałków. Marchewkę, cebulę, pieczarki i czosnek dodać do mięsa. Podsmażać razem przez 3 minuty, co chwilę mieszając. Do mięsa z warzywami i pieczarkami dodać trochę soli i pieprzu, wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Krok 2 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
3
Mięso z warzywami i pieczarkami ostudzić, a następnie zmielić.
Krok 3 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
4
Do farszu dodać jajko i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli.
Krok 4 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
5
Każdą pierś z kurczaka ponacinać tak, aby otrzymać dwa duże płaty. Ułożyć je w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Oprószyć solą i pieprzem.
Krok 5 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
6
Na środku rozłożyć przygotowany farsz. Zwinąć ścisłą roladę, mocno obwiązać ją nicią, przełożyć do woreczka do pieczenia.
Krok 6 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
7
Do oleju (1/4 szklanki) dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła, przyprawę do mięs i przyprawę kebab-gyros. Dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
8
Marynatę wlać do mięsa w woreczku i rozprowadzić ją na całej powierzchni mięsa. Roladę w marynacie odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 8 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
9
Po tym czasie woreczek z roladą ułożyć w foremce keksówce. Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozciąć woreczek, roladę wyjąć, umieścić z powrotem w foremce i piec jeszcze przez ok. 30 minut w tej samej temperaturze.
Krok 9 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto
10
Upieczoną roladę dobrze ostudzić. Kroić w cienkie plasterki. Podawać jako wędlinę na kanapki.
Krok 10 - Drobiowa rolada z wieprzowym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.04.2014 13:29
smacznie nadziana rolada
pestka 12.04.2014 13:23
bardzo smaczny obiad
Lidzia 12.04.2014 13:12
Piękna... i smaczna.
Czyki 12.04.2014 12:56
Jakie wspaniałe to mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak