Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wystarczy kilka składników, aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym. Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie, który polega na przygotowaniu potrawy z gotowego zestawu składników.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podwójna pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • ryż czerwony

    1 szklanka
  • kukurydza konserwowa

    3 łyżki
  • szpinak świeży

    1 garść
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    5 szczypt
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Zmiksować w rozdrabniaczu i przełożyć do miski lub garnka. Dodać posiekany szpinak, kukurydzę i ryż oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ze sobą połączyć. Tak powstałą masę podzielić na dwie części. Każdą z nich kłaść na płacie folii spożywczej i zawinąć w baton.
Dla bezpieczeństwa jeszcze raz dokładnie batony zawinąć w drugą warstwę folii spożywczej. W garnku zagrzać wodę do 90 stopni, włożyć batony i parzyć przez 40 minut. Co jakiś czas kontrolować temperaturę.
Po upływie czasu wyjąć batony z wody, położyć na kratce i wystudzić.
Potem wyjąć je z folii i przechowywać w lodówce.


Podawać do pieczywa lub po przygotowaniu na ciepło jako mięso obiadowe na przykład z sosem śmietanowym.

ZEWA
Ryż ugotować na sypko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat