Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wystarczy kilka składników, aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym. Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie, który polega na przygotowaniu potrawy z gotowego zestawu składników.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1 sztuka
ryż czerwony 1 szklanka
kukurydza konserwowa 3 łyżki
szpinak świeży 1 garść
Pieprz czarny Prymat w młynku 5 szczypt
sól 1 łyżeczka

Porada

Ryż ugotować na sypko.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Zmiksować w rozdrabniaczu i przełożyć do miski lub garnka. Dodać posiekany szpinak, kukurydzę i ryż oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ze sobą połączyć. Tak powstałą masę podzielić na dwie części. Każdą z nich kłaść na płacie folii spożywczej i zawinąć w baton.
Dla bezpieczeństwa jeszcze raz dokładnie batony zawinąć w drugą warstwę folii spożywczej. W garnku zagrzać wodę do 90 stopni, włożyć batony i parzyć przez 40 minut. Co jakiś czas kontrolować temperaturę.
Po upływie czasu wyjąć batony z wody, położyć na kratce i wystudzić.
Potem wyjąć je z folii i przechowywać w lodówce.


Podawać do pieczywa lub po przygotowaniu na ciepło jako mięso obiadowe na przykład z sosem śmietanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak