Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doughnuts

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanek
drożdże 35 gram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jaja 2 sztuki
mleko ciepłe 1,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
masło roztopione 1/3 szklanki
polewa czekoladowa do smaku
woda 1/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Doughnuts

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, jajka i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać wszystko do miski. Wyrobić ciasto będzie dość lepkie. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i lekko już przestudzone masło. Wyrabiać dalej, w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Robiłam je na wyczucie i trudno jest mi powiedzieć ile mąki dosypałam ale na pewno nie więcej niż 1/2 szklanki.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę obsypaną mąką, krótko wyrobić i rozwałkować na placek grubości ok 1 cm. Wykrawać szklanką o średnicy 7cm koła a w nich wąskim kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawać mniejsze kółeczka aby powstała w pączku dziurka.
Wycięte pączki przełożyć na blachę obsypaną mąką i pozostawić pod przykryciem ( u mnie folia spożywcza) do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu pączki smażyć w głębokim oleju z każdej strony aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Pamiętać należy jednak aby olej nie był zbyt gorący gdyż wtedy pączki szybko zbrązowieją z zewnątrz a w środku pozostaną surowe.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju.
Lukrować lub polewać czekoladą jeszcze ciepłe.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak