Przepis i sposób przygotowania na: Doskonała potrawka z kurczaka
1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy skórę z trzech udzików.
2. Kurczaka gotujemy mniej więcej w litrze wody. Wody nie może być zbyt dużo, ponieważ ugotowany rosół będzie bazą dla sosu.
3. Do udek dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz świeżą gałązkę lubczyku.
4. W razie potrzeby zdejmujemy tworzące się na powierzchni szumowiny.
5. Po ok. 15 minutach, dodajemy fasolkę szparagową oraz umytą, oskrobaną i pokrojoną w słupki włoszczyznę.
6. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie ok. 30minut.
7. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soli.
8. Warzywa powinny być leciutko twardawe, nie można ich rozgotować, bo powstanie niesmaczna papka.
9. Warzywa oraz kurczaka odcedzamy. Ugotowany rosołek wstawiamy z powrotem na gaz i gotujemy na dość dużym gazie, aby odparować nadmiar płynu.
10. Mięso kurczaka oddzielamy od chrząstek i kości. Dodajemy do warzyw.
11. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki oraz kilka łyżek rosołu. Powstałą zasmażką zagęszczamy resztę rosołu.
12. Przygotowanym sosem zalewamy mięso i warzywa.
13. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do potrawki. Doprawiamy solą i pieprzem.
14. Podajemy z ryżem ugotowanym al dente.