Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doskonała potrawka z kurczaka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziki z kurczaka 4
fasolka szparagowa garść
Liść laurowy suszony Prymat 2
czarny pieprz kilka ziarenek
lubczyk gałązka
masło łyżka
mąka łyżka
sól, pieprz do smaku
włoszczyzna 2 (młoda)
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Doskonała potrawka z kurczaka

Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy skórę z trzech udzików.
2. Kurczaka gotujemy mniej więcej w litrze wody. Wody nie może być zbyt dużo, ponieważ ugotowany rosół będzie bazą dla sosu.
3. Do udek dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz świeżą gałązkę lubczyku.
4. W razie potrzeby zdejmujemy tworzące się na powierzchni szumowiny.
5. Po ok. 15 minutach, dodajemy fasolkę szparagową oraz umytą, oskrobaną i pokrojoną w słupki włoszczyznę.
6. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie ok. 30minut.
7. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soli.
8. Warzywa powinny być leciutko twardawe, nie można ich rozgotować, bo powstanie niesmaczna papka.
9. Warzywa oraz kurczaka odcedzamy. Ugotowany rosołek wstawiamy z powrotem na gaz i gotujemy na dość dużym gazie, aby odparować nadmiar płynu.
10. Mięso kurczaka oddzielamy od chrząstek i kości. Dodajemy do warzyw.
11. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki oraz kilka łyżek rosołu. Powstałą zasmażką zagęszczamy resztę rosołu.
12. Przygotowanym sosem zalewamy mięso i warzywa.
13. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do potrawki. Doprawiamy solą i pieprzem.
14. Podajemy z ryżem ugotowanym al dente.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.07.2013 08:08
wygląda bardzo smacznie
hahanka 30.06.2013 22:16
lubię taką potrawkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak