Doskonała potrawka z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziki z kurczaka

    4
  • fasolka szparagowa

    garść
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • czarny pieprz

    kilka ziarenek
  • lubczyk

    gałązka
  • masło

    łyżka
  • mąka

    łyżka
  • sól, pieprz do smaku

  • włoszczyzna

    2 (młoda)
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy skórę z trzech udzików.
2. Kurczaka gotujemy mniej więcej w litrze wody. Wody nie może być zbyt dużo, ponieważ ugotowany rosół będzie bazą dla sosu.
3. Do udek dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz świeżą gałązkę lubczyku.
4. W razie potrzeby zdejmujemy tworzące się na powierzchni szumowiny.
5. Po ok. 15 minutach, dodajemy fasolkę szparagową oraz umytą, oskrobaną i pokrojoną w słupki włoszczyznę.
6. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie ok. 30minut.
7. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soli.
8. Warzywa powinny być leciutko twardawe, nie można ich rozgotować, bo powstanie niesmaczna papka.
9. Warzywa oraz kurczaka odcedzamy. Ugotowany rosołek wstawiamy z powrotem na gaz i gotujemy na dość dużym gazie, aby odparować nadmiar płynu.
10. Mięso kurczaka oddzielamy od chrząstek i kości. Dodajemy do warzyw.
11. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki oraz kilka łyżek rosołu. Powstałą zasmażką zagęszczamy resztę rosołu.
12. Przygotowanym sosem zalewamy mięso i warzywa.
13. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do potrawki. Doprawiamy solą i pieprzem.
14. Podajemy z ryżem ugotowanym al dente.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 01.07.2013 08:08
wygląda bardzo smacznie
hahanka 30.06.2013 22:16
lubię taką potrawkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat